Ψηφιακό χάος και απολύσεις πριν τελειώσει το καλοκαίρι

@Η περιπέτεια των απλήρωτων -επί έναν χρόνο- εργαζόμενων της «Ελευθεροτυπίας» συνεχίζεται στα δικαστήρια με χρονικό ορίζοντα τον Νοέμβριο. Η Alpha Bank κατήγγειλε τη δανειακή σύμβασή της με τη Χ.Κ. Τεγόπουλος, ενώ ύστερα από την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η «EWORX» αλλά και μετά τα ασφαλιστικά μέτρα 77 εργαζομένων, ως τα τέλη Νοεμβρίου δεν μπορεί να εκποιηθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της Alpha Bank συναντήθηκαν πριν από δέκα ημέρες με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο και στη συνέχεια κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της Χ.Κ. Τεγόπουλος. Η πρόταση προς τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο των Αττικών Εκδόσεων, αφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την πώληση του τίτλου της εφημερίδας έναντι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από δανεισμό, αν και εφόσον οδηγηθεί σε πτώχευση η Χ.Κ. Τεγόπουλος. Ο εκδότης φάνηκε να εξετάζει την ιδέα, όμως κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η προηγούμενη αποζημίωση των εργαζομένων από τους πλειστηριασμούς, π.χ., του κτιρίου της Μίνωος, όταν και αν γίνουν. Δεν είπε όμως σε καμία περίπτωση πως διατίθεται να συνδράμει άμεσα σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το ερώτημα είναι αν από τη μεριά της η Μάνια Τεγοπούλου έχει τη δυνατότητα να «απαντήσει» φέρνοντας, π.χ., κάποιον επενδυτή, καθώς -όπως είναι φυσικό- δεν θα θέλει να χάσει τον τίτλο της εφημερίδας. Ταυτόχρονα, η Alpha Bank στις 2 Ιουλίου κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εκδοτικής εταιρείας, τα οποία και θα συζητηθούν στις 28 Νοεμβρίου. Η τράπεζα ζητάει να της επιτραπεί η συντηρητική κατάσχεση των εμπορικών σημάτων της «Ελευθεροτυπίας» μέχρι του ποσού των 3.900.000 ευρώ και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» μέχρι του ποσού των 2.100.000 ευρώ. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το δεύτερο αίτημα της έκδοσης προσωρινής διαταγής, με την οποία απαγορεύεται η νομική και πραγματική μεταβολή των δύο σημάτων έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως. 'ΠΑΡΟΝ'.
@Το χάος στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, αντί να ξεδιαλύνεται κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, μεγαλώνει. Η άρνηση του τηλεοπτικού σταθμού του ΚΚΕ, 902 TV, να εκπέμψει ψηφιακά, με τη δήλωσή του πως θα συνεχίσει να εκπέμπει με αναλογικό σήμα από τον Υμηττό μετά τις 20 Ιουλίου στη συχνότητα 61, είναι μόνο η κορυφή του ψηφιακού παγόβουνου.
Η κατάσταση χάους θα χειροτερεύσει εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί ότι θα δημοπρατηθεί το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Πρόκειται για τις συχνότητες που πέρασε με νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση, το λεγόμενο «ψηφιακό μέρισμα», από την 60 ως και την 69 στα UHF. Αυτές οι συχνότητες, σύμφωνα με τον νέο νόμο αλλά και το Μνημόνιο 2, πρέπει να δημοπρατηθούν ως το τέλος του 2012 για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Μέχρι τότε δηλαδή θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει όλα τα τηλεοπτικά κανάλια αλλά και οι επικοινωνίες του στρατού. Για τον στρατό, δε, ο νέος ψηφιακός χάρτης, όπως αποκάλυψε το «Π», προβλέπει να δοθούν οι δίαυλοι 57, 58 και 59 στα UHF. Πώς όμως θα συμβεί αυτό, όταν για την Αττική στη διάρκεια της ψηφιακής μετάβασης, δηλαδή ως το 2015 όπως επιμένουν όλοι, οι επίμαχες συχνότητες προβλέπονται για την εκπομπή τηλεοπτικών καναλιών; "Τυπολογίες"
@Πέρσι το καλοκαίρι ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και υπουργός Επικρατείας την εποχή εκείνη, από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, είχε περιγράψει τις αλλαγές στην ΕΡΤ. Τώρα ήταν η σειρά του Σίμου Κεδίκογλου να το πράξει, μιλώντας στον Δημήτρη Οικονόμου, προαναγγέλλοντας την αλλαγή της διοίκησης.
Το σχέδιο του Σ. Κεδίκογλου, που έχει ήδη την έγκριση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εμπεριέχει τη θέση πως «τα δημόσια ΜΜΕ, πέρα από τον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό ρόλο που επιτελούν, μπορούν και πρέπει να γίνουν αναπτυξιακά εργαλεία», δίνοντας βάρος στις δορυφορικές μεταδόσεις με πέντε κανάλια. Σύμφωνα με τον Σ. Κεδίκογλου, «η ΕΡΤ ιδιαίτερα με τα δορυφορικά της προγράμματα πρέπει να βοηθήσει στην προσπάθεια προώθησης των εξαγωγών με ένα πρόγραμμα το οποίο να παρουσιάζει ελληνικά προϊόντα, τον τρόπο παραγωγής τους, τη διατροφική τους αξία». Τα πέντε νέα δορυφορικά προγράμματα περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ένα τουριστικό αγγλόφωνο πρόγραμμα, ένα πολιτιστικό και άλλα δύο, που δεν τα περιέγραψε. Κατά τον Σ. Κεδίκογλου, σφοδρό επικριτή των διοικήσεων της ΕΡΤ, «υπάρχουν αρκετές δυσλειτουργίες...
@Τέλος και στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, όπου άνοιξε και πάλι νέος γύρος περικοπών και μειώσεων μισθών. Στο κανάλι ακολουθείται το ίδιο μοντέλο όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι. Κατάργηση εκπομπών ή ζωνών προγράμματος, απολύσεις, μειώσεις αποδοχών και μείωση κόστους παραγωγής. Θυμίζουμε ότι πέρυσι, όταν είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος των περικοπών, οι υπεύθυνοι του ομίλου διαβεβαίωναν πως σε αντίθεση με τους άλλους σταθμούς, ο ΑΝΤ1 έκανε τους λογαριασμούς του και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως παρουσιάζει και αύξηση διαφημιστικών εσόδων εξαιτίας της αύξησης του μεριδίου του! Η νέα καλοκαιρινή έφοδος περικοπών περιλαμβάνει την πλήρη κατεδάφιση του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1, όπου ήδη έγιναν οι απολύσεις, την κατάργηση του νυχτερινού δελτίου στην τηλεόραση, τη μείωση έως και κατά 50% των υψηλών αμοιβών στα τηλεοπτικά συμβόλαια και τη νέα μείωση μισθών έως και 20%.
@Νέες σκέψεις στο ΚΚΕ για την αναστολή λειτουργίας του τηλεοπτικού 902, εξαιτίας του κόστους του. Ο σταθμός δεν θα συμμετάσχει στην ψηφιακή μετάβαση της 20ής Ιουλίου από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττού, θα εξακολουθήσει αναλογικά και θα επιχειρήσει σε ένα δεύτερο στάδιο την εκπομπή σε ψηφιακό σήμα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο ΚΚΕ σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις.
• Έξι τεχνικούς απέλυσε το περιφερειακό κανάλι TVS στις Σέρρες μετά τις μειώσεις μισθών που επιχείρησε να επιβάλει. Όπως καταγγέλλει η ΕΤΙΤΒΕ, οι έξι τεχνικοί απολύθηκαν επειδή δεν υπέγραψαν δήλωση που να λέει ότι θέλουν να διαγραφούν από την Ένωση, ώστε να μην ισχύει πλέον και γι' αυτούς η συλλογική σύμβαση εργασίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2012.
• Προχωράει το Mega στην αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ, ύστερα από την έγκριση του ενημερωτικού του δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ΧΑ.
• Πράσινο φως» από το ΕΣΡ στις δύο διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου του Sentra κατά 500.000 ευρώ και κατά 1 εκατ. ευρώ. Ο σταθμός παραμένει κλειστός εξαιτίας των κινητοποιήσεων για τις απολύσεις. 'ΠΑΡΟΝ'

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…