Ο χάρτης των media και η αυθαιρεσία αλλά και προσφυγές στο ΣτΕ

@Χάρτης ΜΜΕ: Ξεχωριστής σημασίας είναι η σημερινή μέρα στο συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, καθώς σήμερα θα συζητηθεί η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Η κυβέρνηση κινείται για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των πάροχων δικτύου (πχ Digea, ΕΡΤ) και των πάροχων περιεχομένου (π.χ. Mega) ενώ εκκρεμεί η επιλογή των νέων μελών του ΕΣΡ. Και οι δύο διαδικασίες είναι σημαντικές για τη διαμόρφωση του χάρτη των ΜΜΕ, και όπως φαίνεται ξεχωριστή θέση έχουν ...κομματάρχες, ρουσφέτια και «αόρατα» συμφέροντα.
@Τεχνικές Εκδόσεις: «Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να διερευνά αντίστοιχους πρόσφορους τρόπους εκμετάλλευσης των υπολοίπων άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας” αναφέρουν οι Τεχνικές Εκδόσεις σε επιστολή τους προς το χρηματιστήριο. Για τους εργαζόμενους ούτε λόγος… Απεργία: Να μην προχωρήσει στο μέλλον σε ανάλογες απεργίες αποφάσισε το δικαστήριο που έκρινε χθες πως είναι παράνομη η απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ στην ΕΡΤ. Τα “χακί” δεν θα είναι όμως έκπληξη για τους δημοσιογράφους, καθώς εδώ και καιρό, πολλοί είναι ήδη “ενσωματωμένοι”.
@Αναστασοπούλου: Προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως η δημοσιογράφος της Deutsche Wella η οποία έχει εκπομπή και στην Ελλάδα, στο Κανάλι της Βουλής, διαθέτει 1.630.000 δολάρια στην HSBC και περιλαμβάνεται στην περίφημη λίστα Λαγκαρντ. Μέχρι τώρα η δημοσιογράφος δεν έχει τοποθετηθεί.
@Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Ένωση Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου και ο πρόεδρός της Θ. Μπερεδήμας, καθώς και επτά δημοσιογράφοι, ζητώντας... να ακυρωθεί ως παράνομη η από 13.3.2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται αναδρομικά από 1.1.2013 οι αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις ζητούν την ακύρωση της επίμαχης ΚΥΑ ως παράνομης, λόγω μη νόμιμης υπόστασης των πρακτικών διαβούλευσης, τα οποία, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, προηγούνται της έκδοσης της ΚΥΑ και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεσή της. Ειδικότερα οι προσφεύγοντες επικαλούνται παράβαση των σχετικών διατάξεων των ν.4024/2011 και 4047/2012, σύμφωνα με τις οποίες, μετά από διαβούλευση με τις δημοσιογραφικές οργανώσεις, καθορίζονται με ΚΥΑ οι αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα δημόσια ΜΜΕ (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, που ανήκουν στο κράτος, ΟΤΑ, κ.λπ.), κάτι που καθιστά την περάτωση της διαβούλευσης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των οργανώσεων, ουσιώδη τύπο για την έκδοση κανονιστικής κοινής υπουργικής απόφασης.
@Στις προσφυγές τονίζεται ότι στην επίμαχη ΚΥΑ αναφέρονται τρία πρακτικά διαβούλευσης με τις δημοσιογραφικές οργανώσεις, τα οποία όμως ουδέποτε έλαβαν νόμιμη υπόσταση, καθώς δεν υπογράφηκαν από τους παρευρισκόμενους στις συσκέψεις των διαβουλεύσεων. Τέλος, οι ενώσεις τονίζουν ότι η ΚΥΑ είναι επιπρόσθετα μη νόμιμη, καθώς στις επίμαχες διαβουλεύσεις δεν συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά ούτε εκπροσωπήθηκε, παρά το γεγονός ότι αυτό προβλέπεται από τον Ν. 4024/2011.
@Κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας το ΑΡΤ TV (Τηλεάστυ) με απόφαση του ΕΣΡ χωρίς άδεια και προκήρυξη και παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ξεπέρασε χθες το όριο θεσμικής του αποστολής και προχωρώντας σε ερμηνεία του νόμου έκριναν πως ένας σταθμός τοπικής εμβέλειας στην Αττική όπως είναι το ΑΡΤ TV, μπορεί να αποκτήσει δικαίωμα ψηφιακή μετάδοσης στη Θεσσαλονίκη και με τεχνική δικτύωση σε όλη τη χώρα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…