Περιφερειακή εμβέλεια και δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής ραδιοφωνικών σταθμών

Με νόμο που ψηφίστηκε αθόρυβα από τη Βουλή στις 22 Μαΐου δίνεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς η δυνατότητα να εκπέμψουν από δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής προκειμένου να καλύπτουν βέλτιστα «τη γεωγραφική περιφέρεια την οποία καλύπτουν». Οι δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής μπορούν να βρίσκονται και εκτός νομού, ενώ νομιμοποιούνται de facto οι (παράνομοι) αναμεταδότες που θα βρίσκονται σε λειτουργία πριν την έναρξη ισχύος του νόμου. Ωστόσο, πέρα από τα προβλήματα που λύνει η συγκεκριμένη διάταξη, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νομιμοποίηση παράνομων εκπομπών και περαιτέρω χάος, αφού παραμένει ανοιχτό το μείζον ζήτημα που είναι η χορήγηση αδειών.
Η νέα διάταξη (τροπολογία με αριθμό 521/61) περιγράφεται στο άρθρο 65 στο νόμο του Υπουργείο Ανάπτυξης με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Συμβάσεων και άλλες διατάξεις», ή οποία προετοιμάζεται ήδη από τα μέσα Μαΐου και προωθείται προς ψήφιση αμέσως μετά τη λήψη έγκρισης από τους κυβερνητικούς εταίρους. Η νέα αυτή εξέλιξη φαίνεται να είναι αποτέλεσμα πίεσης από τοπικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα με τη μαζική κίνηση των σταθμών του Ηρακλείου, μετά τιςαλλεπάλληλες κυρώσεις και πρόστιμα σε ραδιοσταθμούς της επαρχίας.
Ασάφειες και προβλήματα:
  1. Ενώ οι σταθμοί μέχρι πρότινος είχαν εμβέλεια σε έναν νομό, μια ασάφεια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι ο νόμος θα προβλέπει την κάλυψη ολόκληρης της περιφέρειας (;). Αυτό παραμένει ασαφές, δεδομένου ότι η ακριβής έκφραση αναφέρεται στην εγκατάσταση αναμεταδοτών «εφόσον λόγω γεωμορφολογικών ή άλλων ιδιομορφιών δεν είναι τεχνικώς εφικτή η βέλτιστη κάλυψη της γεωγραφικής περιφέρειας την οποία καλύπτουν.». Αναφέρεται όμως η φράση «η γεωγραφική περιφέρεια την οποία καλύπτουν», στη γεωγραφική περιφέρεια μιας χώρας, όπως λέμε Κεντρική Μακεδονία;
  2. Δεν αναφέρεται τίποτα για τη συχνότητα της δευτερεύουσας θέσεις εκπομπής, παρότι σε προηγούμενο νόμο για τα ενημερωτικά ραδιόφωνα στο νομό Αττικής είχε επιτραπεί δευτερεύουσα θέση εκπομπής μόνο στην ίδια συχνότητα. Αυτό ανοίγει το δρόμο για διπλές και τριπλές συχνότητες, μειώνοντας τη χωρητικότητα του φάσματος και αυξάνοντας τις παρεμβολές σε γειτονικούς νομούς.
  3. Προβλέπεται η de facto νομιμοποίηση υπάρχοντων αναμεταδοτών που βρίσκονται σε λειτουργία πριν τεθεί ο νόμος σε λειτουργία (εφόσον κατατεθούν κάποια χαρτιά εντός 3μήνου). Αυτό σημαίνει ότι όσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί πληροφορηθούν τη σύνταξη του άρθρου και τρέξουν να βάλουν αναμεταδότες στα γύρω βουνά, αλλά και όσοι εξέπεμπαν τόσο καιρό παράνομα, νομιμοποιούνται αυτόματα. Η νομιμοποίηση παράνομων δραστηριοτήτων αναδρομικά αποτελεί πάντα μοναδικό ελληνικό φαινόμενο. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην μπάντα της Θεσσαλονίκης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…