Από Μάρτιο ΝΕΡΙΤ, από τώρα το χαράτσι...

Μέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου πρέπει να έχουμε ψηφιακό πάροχοΜέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου πρέπει να έχουμε ψηφιακό πάροχοΠλήθος από εκκρεμότητες αλλά και «αγκάθια», που έχουν συσσωρευθεί από... πέρσι, πρέπει να λυθούν άμεσα, με τους χρόνους να πιέζουν ασφυκτικά. Ποιες είναι αυτές;
* Η Δ.Τ. να γίνει ΝΕΡΙΤ.
Τόσο το Εποπτικό Συμβούλιο όσο και το δ.σ. της νεοσύστατης εταιρείας, που θα πάρει τη θέση της ΕΡΤ, έχει διαμηνύσει διά στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Προκοπάκη πως ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας (που -υποτίθεται- δεν θα έχει πλέον καμιά «κυβερνητική» εξάρτηση) δεν θα είναι έτοιμος πριν από τον Μάρτιο. Ηδη βγήκε η πρώτη προκήρυξη για πρόσληψη 9 διευθυντών και 2 συντονιστών (για Αρχείο και Μουσικά Σύνολα) και θα επακολουθήσει η δεύτερη για τους πρώτους 300 εργαζομένους.
Ελα όμως που από την Πρωτοχρονιά κιόλας επέστρεψε το ανταποδοτικό τέλος για τη ΝΕΡΙΤ, το οποίο δεν μπορεί βάσει νόμου να εισπράττει η Δ.Τ. και η Δ.Ρ. Είναι προφανές λοιπόν πως το νέο χαράτσι το οποίο επιβλήθηκε πραξικοματικά στους Ελληνες φορολογουμένους, το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου θα πάει υπέρ πίστεως του περίφημου «πρωτογενούς πλεονάσματος» και μετά έχει ο θεός και η ΝΕΡΙΤ, όταν βγει κανονικά στον αέρα. Στο μεταξύ η χώρα μας ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. με βασική κάλυψη από τη Δ.Τ. Να θυμίσουμε απλώς ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα δεν κατάφερε να καλύψει αξιοπρεπώς ούτε την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής έσπευσε να μας καθησυχάσει και για τα δύο, λέγοντας κατ' αρχάς πως «η ΝΕΡΙΤ έχει κάνει παραγγελίες και το πρόγραμμά της θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες (χωρίς βέβαια να διευκρινίζει πότε) σταδιακά». Επίσης τόνισε πως «η Δ.Τ. είναι πανέτοιμη να ανταποκριθεί στην κάλυψη της προεδρίας».
* Να ξεκινήσει η κανονική ροή προγράμματος από τη Θεσσαλονίκη.
Τη διεύθυνση του ενδιάμεσου φορέα στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει από τον Δεκέμβριο ο (τραβάτε με κι ας κλαίω) πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Παντελής Σαββίδης («Ανιχνεύσεις»). Ηδη άρχισε κουτσά στραβά η εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού και από Ιανουάριο αναμένεται και η τηλεόραση. Αν πάντως προχωρήσει ποτέ το σχέδιο για την τηλεόραση, τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκκένωση των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού. Ας ευχηθούμε μόνο πως αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει τη λύση των ΜΑΤ.
Πάντως άρχισε ήδη να «χτυπά» τους σταθμούς της περιφέρειας, κλείνοντας την τελευταία μέρα του 2013 τον πομπό της ΕΡΑ Ιωαννίνων, για να φιμώσει τους πρώην εργαζομένους που συνέχιζαν να βγάζουν προγράμματα από εκεί.
* Να ανανεωθεί η θητεία του ΕΣΡ.
Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής πρέπει πλέον μέσα στο 2014 να ανανεώσει τη θητεία τού ληγμένου επί μήνες (για να μην πούμε χρόνια) Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το Οργανο όχι μόνο έχει χάσει προ πολλού το κύρος του, αλλά τα περισσότερα πρόστιμα καταπίπτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω της «παράνομης» παραμονής σε θέσεις που δεν τους ανήκουν 3 μελών του, η θητεία των οποίων έχει ξεπεράσει πλέον και τα 11 χρόνια, υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο της οκταετίας.
Αμετακίνητοι στους θώκους τους από το 2002 παραμένουν ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δεμίρη. Πρόσφατα δε η Ολομέλεια του ΣΤΕ αποφάνθηκε ότι το ΕΣΡ δεν διαθέτει νομική συγκρότηση και η παράταση της θητείας των μελών του έχει ξεπεράσει κάθε προβλεπόμενο όριο.
* Να ξεκαθαριστεί η υπόθεση της μεταβίβασης του 902 στην κυπριακή offshore.
Το ληγμένης θητείας ΕΣΡ -μεταξύ άλλων υποθέσεων που εκκρεμούν- έχει πάρει από τον Αύγουστο στα χέρια του το φάκελο της πώλησης του κομματικού 902 TV και fm από τη Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. του ΚΚΕ στην κυπριακών συμφερόντων offshore Α Horizon LTD (βγάζει πλέον στον αέρα το Ε TV), με έδρα τις Παρθένες Νήσους, αλλά ακόμη τον «ελέγχει» για να διαπιστώσει περί της νομιμότητας της μεταβίβασης.
Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει έντονη φημολογία ότι το ραδιόφωνο θα περάσει σύντομα σε ελληνικά εκδοτικά χέρια. Πώς γίνεται να υπάρξει καινούργια μεταβίβαση, χωρίς πρώτα το αργοκίνητο ΕΣΡ να έχει τουλάχιστον ενημερώσει για την τύχη της προηγουμένης;
* Να καθοριστεί ο ψηφιακός πάροχος δικτύου που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή.
Μέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου πρέπει να έχουμε ψηφιακό πάροχο, αφού την τελευταία εβδομάδα του 2013 δόθηκε με τα πολλά στη δημοσιότητα η προκήρυξη της δημοπρασίας από την ΕΕΤΤ για το ποιος θα αναλάβει το ψηφιακό τηλεοπτικό φάσμα ανά την επικράτεια. Δεν είναι τυχαίο πως την πρωτοκαθεδρία για να κλείσει τη δουλειά έχει η Digea (η οποία ως γνωστόν ανήκει στους καναλάρχες των μεγάλων ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας).
Αν συμβεί αυτό, οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα περάσουν στην ψηφιακή εποχή (μέχρι τον Οκτώβριο του 2014) ουσιαστικά χωρίς να ελεγχθούν για την τήρηση των υποχρεώσεων των τηλεοπτικών τους σταθμών στην περίοδο της αναλογικής λειτουργίας τους και χωρίς να πληρώσουν για τα 23 χρόνια που χρησιμοποιούσαν τις συχνότητες με προσωρινές άδειες. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που η σύσταση νέου ΕΣΡ είναι φέτος πιο επιβεβλημένη από ποτέ.
Οταν η ΕΕΤΤ καταλήξει στον ψηφιακό πάροχο, θα κληθεί να δώσει και τις ψηφιακές άδειες στα ιδιωτικά κανάλια, αφού υποτίθεται πως όσα βρίσκονταν στον αέρα στις 31.8.2013 θα μπουν στην ψηφιακή εποχή «προσωρινά», μέχρι να πάρουν την κανονική τους άδεια. Μπορεί ένα ληγμένο ΕΣΡ να δώσει τις περίφημες άδειες τις οποίες ακούμε από καταβολής ιδιωτικής τηλεόρασης;

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…