Loading…
Breaking News
recent

ΑΥΤΟ..ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ

Της Αγγέλας Νταρζάνου στην “Αυγή” 
Μεγάλα ανοικτά θέματα στον χώρο του Τύπου θα κληθεί να προωθήσει η νέα διοίκηση της Ένωσης Εκδοτών – ΕΙΗΕΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών), η οποία υπολειτουργεί εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει ουσιαστικά παραλύσει. Ο Νίκος Χατζηνικολάου ανέλαβε πρόεδρος της κάποτε πανίσχυρης Ένωσης Εκδοτών, που, όπως λέγεται, ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις, ακόμα δε «υπαγόρευε» και νόμους, με διοικούντες στο παρελθόν ισχυρούς εκδότες, από την Ελένη Βλάχου και τον Χρήστο Λαμπράκη έως τον Χρήστο Τεγόπουλο, τον Γιώργο Μπόμπολα και τελευταία τον Σταύρο Ψυχάρη. 
Η επαναδραστηριοποίηση της ΕΙΗΕΑ, με επικεφαλής έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς εκδοτών, σηματοδοτεί τη βούληση -αλλά και την προοπτική- ρύθμισης στο πεδίο του Τύπου, το οποίο απορρυθμίζεται σταδιακά εδώ και μία δεκαετία, σε βάρος κυρίως των εργαζομένων. Η νέα διοίκηση θα προσφέρει έναν συνομιλητή στα σωματεία,όσο και στην κυβέρνηση. Ο εκδότης της “Real News” και της εφημερίδας «Ειδήσεις» Ν. Χατζηνικολάου επιστρατεύθηκε από μέλη της Ένωσης που έδειξαν ενδιαφέρον -αναφέρονται τα ονόματα του Αλέξη Σκαναβή από τον «Ελεύθερο Τύπο» και του Γιάννη Φιλιππάκη από τη «Δημοκρατία», «Εστία», «Espresso» κ.ά.- προκειμένου, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, να διευρύνει και να ισχυροποιήσει την Ένωση και «να διαπραγματευθεί με την Πολιτεία για τα μεγάλα ανοιχτά προβλήματα του κλάδου». 
Σε αυτά περιλαμβάνονται (α) οικονομικές εκκρεμοτήτων της Ένωσης, (β) η διαχείριση του Ιnternet και η περαιτέρω ρύθμιση του τοπίου, (γ) το «δικαίωμα» των εκδοτών στην αναπαραγωγή του περιεχομένου των εφημερίδων, ανάλογο με το δικαίωμα των παραγωγών κινηματογράφου ή τηλεόρασης, καθώς σχετική ρύθμιση συζητείται αυτή την εποχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, (δ) το ασφαλιστικό των εργαζόμενων στον Τύπο, δεδομένης της κατάργησης του αγγελιόσημου και της επιβάρυνσης των εκδοτών με εργοδοτικές εισφορές, εξέλιξη που επιβρύνει ιδίως τις μικρότερες εφημερίδες, (ε) ειδικότερα η εισφορά των εκδοτών για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ -οι συζητήσεις με την κυβέρνηση και τα σωματεία των εργαζόμενων βρίσκονται σε εξέλιξη- αλλά και για τον ΕΦΚΑ. Η νέα διοίκηση ορίστηκε με προσωρινή διαταγή, έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου, κατόπιν προσφυγής μελών της ΕΙΗΕΑ. Ο ορισμός προσωρινής διοίκησης -πιθανότατα με τα ίδια πρόσωπα- αναμένεται τον Μάιο με δικαστική απόφαση. 
Από τις βασικές προτεραιότητες θα είναι τότε όχι μόνο η προώθηση της διεύρυνσης της ΕΙΗΕΑ, με τους εκδότες του εβδομαδιαίου Τύπου, των περιοδικών κ.λπ, η οποία έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια, αλλά και η σύγκλιση γενικής συνέλευσης των μελών της ΕΙΗΕΑ προκειμένου να κηρύξει εκλογές. Το νέο Δ.Σ. συμπληρώνεται από τους: αντιπρόεδρο τον Σωτήρη Πουλόπουλο, εκδότη της εφημερίδας «Πρωταθλητής», γραμματέα τον Αλέξη Σκαναβή, εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου», ταμία τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο, εκδότη της «Ελεύθερης Ώρας», και μέλος τον Κώστα Γκαβούνα, εκδότη της εφημερίδας «Ο Λόγος».
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.